Nike ELC
Address: 
Laakdal, Belgium
Categories: 
Industrial, Logistic Campus
Status: 
Completed 2016
Client: 
Nike BV
End user: 
Nike BV
Total surface: 
250.000 m²
In coorporation with: 
Futureproofed

Approximately 80 kilometers outside of Brussels, Nike’s newly expanded European Logistics Campus sources energy from its surrounding landscape - Nike’s approach to sustainable innovation resulted in a distribution center constructed as a rack-supported building. The complete racking system provides a structural support for the building’s roof and walls, and therefore moves away from a more traditional steel & concrete structure. Probably the world‘s longest hanging green façade of 3.000 m² integrates useable spaces, sun protection and hidden emergency routes.

The design was based on three focus points: fossil-free operations, closed loop flows and healthy & biodiverse environment. The Nike ELC uses 100% renewable energy from five locally generated sources: wind, solar, geothermal, biomass and hydroelectric. Also 99% of inbound containers reach the campus park - the largest inland container park in the world - by water, not road, saving 14.000 truck journeys a year.

We would like to thank Futureproofed for their excellent contribution and expertise in this area.

Mipim Awards 2017: winner in category "Best industrial and logistics development"

Nike ELC
Laakdal, Belgium
Industrial, Logistic Campus